onsdag 21 januari 2015

Starta Eget - Varje liten idé kan leda till en färdig affärsidé

Sari Saxholm 2015-01-08 Studiefrämjandet/Telling
  
Starta Eget - Varje liten idé kan leda till en färdig affärsidé
 • Hur kan det du brinner för bli en affärsidé?
Fundera på vad du skulle vilja göra, vad är det som är just speciellt med din idé och vem är det som skall vara i behov av detta. Du kanske har en idé som kan förändra vardagen om inte för alla så för några människor och det enda du behöver göra är att BESTÄMMA dig!
När du väl har bestämt dig ska du FOKUSERA på möjligheterna och på den förmågan du har. Att ha en plan är viktigt och då ska du tänka på; när ska jag börja och när ska planen bli verklighet. Kanske är det just nu som du har tiden att pröva din affärsidé. Tänk också på att tjänster/produkter följer konjunkturen.
                              Här följer en Checklista

 • Företagsform (enskild, aktiebolag, ekonomisk förening, handelsbolag)
 • Skydda/registrering av företaget
 • Skatter/avgifter (olika skatteregler beroende på vilken bolagsform du tänker välja)
 • Patent & Registreringsverket (om du vill skydda din idé)
 • Finansieringen
 • Marknadsföringen
 • Att lägga både tid och energi på den du ska anställa, är mycket viktigt för det kan ha en stor betydelse för företagets framtid
 • Mer info.se www.verksamt.se

       Här följer några steg mot din Framgång
 1. Välj ett firmanamn/logga som är enkelt att komma ihåg och det är också bra om du kan kort uttrycka affärsidén(gärna som en liten slogan).
 2. Hitta en tjänst/produkt som uppfyller allmänna behov.
 3. Det du säljer, erbjud alltid en säker garanti.
 4. Gör inga förändringar i en annons som säljer bra utan vänta tills försäljningen avtar.
 5. Tänk på att inte använda ord i annonsen som genomsnittsläsaren inte förstår och var uppriktig.
 6. Ge dina kunder klara besked om hur de ska göra för att beställa tjänsten/produkten.
 7. Bygg upp redan från början i datorn ditt kundregister, där datorn sorterar kunderna efter behov ex. region, alfabetisk ordning. Du kan också köpa adresser från ett adressföretag.
 8. Du kan även påverka dina kunder via; personlig försäljning, sociala medier(facebook, twitter, youtube, blogg, linkedin, google+, instagram, forum, flickr), mässor/utställningar, telemarketing, tv-reklam, radioreklam, PR(publicitet i media), DM(direktreklam).
 9. Du kan kostnadsfritt skaffa dig en mentor/rådgivare på Nyföretagar Centrum i Norrköping. De deltar i det nationella programmet Mentor Eget Företag, ett program som drivs av NyföretagarCentrum Sverige och Almi Företagspartner och med sina kunskaper/erfarenheter och sitt nätverk bidrar de på ideell(utan vinstintresse) basis. På så vis kan företags- starten gynnas och lönsamhet/ framgång i det nya företaget komma snabbare. Mer info. se www.nyforetagarcentrum.se
10. För att lyckas som företagare fordras det att du brinner för din sak, arbetar hårt och tycker om att göra affärer. Du behöver kunna se helheten i ekonomin, hålla i kostnader och skapa intäkter.

Begreppsförklaringar
Budget (kostnadsplan) = En mer eller mindre kvalificerad gissning om hur det kommer att gå för företaget i framtiden.
Resultatbudget = Visar periodens resultat på olika nivåer och hur resultatet blir som det blir (12 mån= jan-dec).
Likviditetsbudget = Visar hur mycket kontanter och bankmedel som finns i företaget om en vecka, en månad eller vid någon annan tidpunkt framåt i tiden.  
Litteratur
Björn Lundén & Ulf Bokelund Svensson (Starta & driva företag 20 upplagan, februari 2013)
Direktmarknadsföring i praktiken (Hur jag tjänade 10 miljoner på 6 månader av J. C Frost 1997. Succesförlaget. DK.)


3 kommentarer:

 1. När det gäller någon bra affärsplan så finns kanske redan 20 olika ämnen.Det är faktiskt mycket svårt att hitta den gyllene medelvägen. Allt beror på många saker särskilt ens budget. Om man förfogar över 50 tusen kronor så är det kanske värt att starta en onlinebutik. Om man har en större summa till förfogande så rekommenderar jag att importera byggmaterial från Polen. En vän till mig importerar fönster från Gdansk och tjänar över 150 tusen kronor på varenda transaktion. Jag tänker försöka börja med det samma. Han samarbetar med Venska men det finns fler levarantörer. Det är värt att söka vidare.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att det behövs miljoner kronor för att starta eget. Det är ju bättre än att jobba hos nån annan. Man vet exakt vad man svarar för och man kan dessutom prova sig själv. Jag importerar fönster tillsamans med tiillbehör från Polen och kalag inte över någonting. Jag samarbetar med företaget Venska. De har bra fantastiska priser, levererar i tid och är duktiga på svenska. Jag får se hur det ska gå i framtiden med än så länge är det bra och jag hoppas att det blir bättre.

  SvaraRadera